1x Campagnolo Ekar drivetrain

Especially for light weight issues concerning cyclocross / touring bikes & parts.

Moderator: Moderator Team

Post Reply
RyanH
Moderator
Posts: 3178
Joined: Tue Jan 17, 2012 4:01 pm
Location: Los Angeles, CA
Contact:

by RyanH

I used my regular park tool to splice the chain.
Strava
Not for the sensitive types. My Instagram reviews
The Ex's: I've lost track...

ogcsmith
Posts: 8
Joined: Mon May 27, 2019 1:17 pm

by ogcsmith

The groupset I got came with the pin as opposed to the c-link. I'm guessing I need a 4.3 or campy tool to do the peening? It might just be easier to get a new chain with the c-link!

by Weenie


Visit starbike.com Online Retailer for HighEnd cycling components
Great Prices ✓    Broad Selection ✓    Worldwide Delivery ✓

www.starbike.com



nowtaps
Posts: 35
Joined: Mon Mar 08, 2021 4:05 am

by nowtaps

Just noticed that the Ingrid Gravel Chainrings are now compatible with the Ekar according to their website: https://ingrid.bike/product/gravel-chainrings/

simbikotic
Posts: 105
Joined: Tue Nov 03, 2020 12:52 am

by simbikotic

ogcsmith wrote:
Thu Dec 16, 2021 2:19 am
The groupset I got came with the pin as opposed to the c-link. I'm guessing I need a 4.3 or campy tool to do the peening? It might just be easier to get a new chain with the c-link!
I am in the same situation. I think it is possible to purchase just the c-link. Does anyone know if the c-link is compatible with the version of the c13 chain that ships with the pin?

Volsung
Posts: 20
Joined: Thu Oct 07, 2021 5:08 pm

by Volsung

I'm using the pin chain with a quick link. The quick links were almost as expensive as a new chain. Like $20 vs $40, but still cheaper than the campy pin setting chain tool.

A regular Park chain tool breaks it just fine.

simbikotic
Posts: 105
Joined: Tue Nov 03, 2020 12:52 am

by simbikotic

Volsung wrote:
Fri Dec 17, 2021 4:09 am
I'm using the pin chain with a quick link. The quick links were almost as expensive as a new chain. Like $20 vs $40, but still cheaper than the campy pin setting chain tool.

A regular Park chain tool breaks it just fine.
Thanks!

Yoln
Posts: 738
Joined: Thu Nov 14, 2019 10:26 pm

by Yoln

Same situation here. Very annoyed at Campagnolo since I was expecting a c-link and received a chain with a pin. Not having any C-link available in the US at the moment makes it impossible for me to wax the chain... that's a real bummer... Where did you guys find the C-link online?
Wilier “Cento Ramato“ : viewtopic.php?f=10&t=160943

Lynskey “the Do-it-all Helix” 🧬: viewtopic.php?f=10&t=161550

Volsung
Posts: 20
Joined: Thu Oct 07, 2021 5:08 pm

by Volsung

I got mine from excel sports. The chain with a c link is $46 and the c link itself is $20 and out of stock.

https://www.excelsports.com/campagnolo- ... peed-chain

RyanH
Moderator
Posts: 3178
Joined: Tue Jan 17, 2012 4:01 pm
Location: Los Angeles, CA
Contact:

by RyanH

Not sure if this has been discussed but is the bump on the hood transition to bars unique to Ekar or all campy hydraulic groupsets?

This isn't an issue with Campy SR12 rim brake group but I had to rewrap my Ekar bars today and put a folded up piece of bar tape to smooth the transition.

Image
Strava
Not for the sensitive types. My Instagram reviews
The Ex's: I've lost track...

robertbb
Posts: 1796
Joined: Thu Jul 23, 2009 3:35 am
Location: Melbourne, Australia

by robertbb

Screenshot taken at 4:21....

No wonder it looks bumpy.... ;-)

User avatar
itsacarr
Posts: 1073
Joined: Fri Nov 14, 2008 4:55 am
Contact:

by itsacarr

Campag Hood Bump:

That is an issue with all the disc groups. Somewhat mitigated if you run bars like Deda that play by Campagnolo rec. radius guidelines. Took some getting used to and mucking about for me coming from years on Shimano.
Last edited by itsacarr on Tue Jan 11, 2022 5:18 pm, edited 1 time in total.

henryz4
Posts: 21
Joined: Sat Sep 11, 2021 10:15 am

by henryz4

Error in the quoting

LedZeppelin007
Posts: 127
Joined: Tue Dec 08, 2020 3:46 pm

by LedZeppelin007

Is there any way to use this with a turbo trainer?

LedZeppelin007
Posts: 127
Joined: Tue Dec 08, 2020 3:46 pm

by LedZeppelin007

Could you use a Rotor 13 speed cassette?

LedZeppelin007
Posts: 127
Joined: Tue Dec 08, 2020 3:46 pm

by LedZeppelin007

LedZeppelin007 wrote:
Tue Jan 11, 2022 10:09 pm
Could you use a Rotor 13 speed cassette?
Answered this myself: no

by Weenie


Visit starbike.com Online Retailer for HighEnd cycling components
Great Prices ✓    Broad Selection ✓    Worldwide Delivery ✓

www.starbike.com



Post Reply