Caad12 with campagnolo chorus?

Discuss light weight issues concerning road bikes & parts.
Post Reply
long19000
Posts: 14
Joined: Thu Feb 25, 2016 2:45 pm

by long19000

I want to build to a caad12 non-disc with campagnolo chorus.
However, I saw the caad12 has bb30a bottom bracket.
Will the chorus crank fit and what adapter will I need? thanks

by Weenie


duvivr6
Posts: 220
Joined: Mon Apr 21, 2014 2:28 pm
Location: PR

by duvivr6

By reading the responses below disregard mine. I run an older Supersix and its regular BB30

Campagnolo sells an adapter for this, press in BB30 for Ultra Torque cranks. Press it in and install crank as normal.
Last edited by duvivr6 on Mon May 15, 2017 10:21 pm, edited 1 time in total.

srshaw
Posts: 167
Joined: Sun Apr 05, 2015 6:06 pm

by srshaw

Anything for a bb30 may not work. As you say bb30a requires a slightly longer axle than bb30. I'm sure campag could be made to fit, you just need the correct adapter.

I use a shimano crank with my caad 12 and found an adapter by fsa to do the job, wheels manufacturing also made adapters. They may make the for campagnolo.

gerryc89
Posts: 119
Joined: Sun May 25, 2008 10:37 am

by gerryc89

This is incorrect. BB30 is not the same as BB30A. See this thread - viewtopic.php?f=3&t=145263

There are very few campag options, for example this on ebay - http://www.ebay.co.uk/itm/Ceramic-BB-Bo ... Sw44BYSgJw

duvivr6 wrote:Campagnolo sells an adapter for this, press in BB30 for Ultra Torque cranks. Press it in and install crank as normal.

east_eight
Posts: 7
Joined: Wed Jun 20, 2007 8:07 pm

by east_eight

Praxxis make a really good convertor.

I use one to run Chrous on a SuperSix Evo and it's flawless.

https://www.praxiscycles.com/product/co ... ampagnolo/

gerryc89
Posts: 119
Joined: Sun May 25, 2008 10:37 am

by gerryc89

As above, this is also incorrect. BB30 is not the same as BB30A. This solution will not work for a CAAD12

east_eight wrote:Praxxis make a really good convertor.

I use one to run Chrous on a SuperSix Evo and it's flawless.

https://www.praxiscycles.com/product/co ... ampagnolo/

User avatar
BRM
Posts: 817
Joined: Sun Mar 16, 2014 3:43 pm

by BRM

BB30A chainset option - Cannondale CAAD12
viewtopic.php?f=3&t=145263

evan326
Posts: 480
Joined: Wed Sep 14, 2016 8:51 pm
Location: RVA,USA

by evan326

I toyed with the idea of different cranks at first too. Just stick with the hollowgram, its light and looks sweet.
Also, if you go here https://cannondale.zendesk.com/hc/en-us and select one of the questions, you can scroll down to have more questions? and submit a request. They should answer pretty quickly that way.

kervelo
Posts: 294
Joined: Wed Jan 21, 2009 6:58 am
Location: Finland

by kervelo

During the winter I built my caad12 with Campy chorus & Fulcrum Ultra Torque crankset. I used the Wishbone bottom bracket and can recommend the product. The only issue is that (at least here in EU) the bb is not available in any shop, so I had to order it via ebay.

http://www.wishbonetw.com/product-1.php?id=31

The other option would be the bbinfinite bottom bracket.

long19000
Posts: 14
Joined: Thu Feb 25, 2016 2:45 pm

by long19000

kervelo wrote:During the winter I built my caad12 with Campy chorus & Fulcrum Ultra Torque crankset. I used the Wishbone bottom bracket and can recommend the product. The only issue is that (at least here in EU) the bb is not available in any shop, so I had to order it via ebay.

http://www.wishbonetw.com/product-1.php?id=31

The other option would be the bbinfinite bottom bracket.


Thanks, is the wishbone bottom bracket easy to install?
Any tool required for installation ?

kervelo
Posts: 294
Joined: Wed Jan 21, 2009 6:58 am
Location: Finland

by kervelo

The Wishbone bb consists of two halves, which are screwed together. So the installation is very easy. I just lightly greased the outer surface of the bb parts and the inner surface of the bb and then screwed the parts together by hand. Then I tightened them with the tools that were delivered with the bb. I suppose those are just standard bb tools, so you can perhaps use your existing ones.

Edit: you can see the tools here.
http://www.ebay.com/itm/new-wishbone-bb ... SwvzRXzhvS

by Weenie


Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post