Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Blog NEW Galleries NEW FAQ Contact About
It is currently Tue May 24, 2016 9:28 am
Recently the board software has been updated and there are some known bugs/failures:
- Avatars are currently not being displayed ✔ FIXED
- Tapatalk connection is currently broken ✔ FIXED

If you find more errors please post it here: http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=139062


All times are UTC+01:00





Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed May 09, 2012 4:43 am 
Offline

Joined: Mon Feb 05, 2007 5:39 am
Posts: 759
Location: Winnipeg Canada
Noticed tonite I have a very small amount of side to side movement developing in my BB30 assembly...

Is this the beginning of the bearings being shot??? They are the factory Cannondale Ceramic ones. I have read that they aren't that great.... surprised they lasted as long as they have if that is in deed the problem? Both arms are torqued down to spec...

Thanks!


Top
   
PostPosted: Wed May 09, 2012 5:58 am 
Offline

Joined: Sun Nov 26, 2006 5:36 pm
Posts: 144
I'd try adding another thin plastic washer. It's most likely just some play that has developed in the wavy washer, not the bearings.


Top
   
PostPosted: Wed May 09, 2012 7:42 am 
Offline
Formerly known as CAADHEAD
User avatar

Joined: Sun Dec 21, 2003 8:32 pm
Posts: 1463
Location: WALES,UK
You could try adding a washer its possible the bearings weren't quite pushed 'home' during installation but its more likely the bearings if you have been using them a good while, Cannondale ceramics aren't the best. This is one of the benefits of BB30, all you need to do is replace the bearings which are relatively inexpensive, just get the basic steel ones, far more durable.

_________________
Ti or dye!

The Weenie formally known as CAADHEAD


Top
   
PostPosted: Wed May 09, 2012 12:29 pm 
Offline

Joined: Mon Feb 05, 2007 5:39 am
Posts: 759
Location: Winnipeg Canada
Thanks for the replies.. the bearings have almost 2 years on them... I can feel the slight wiggle with the drive side crank off by just wiggling the non drive crank by the pedal or with the drive side on... it is more pronounced in different time poisiotns of the crank as well (ie 9 oclock may have slightly more movement than 12 oclock) Id assume thats bearing wear for sure....

Thanks!


Top
   
PostPosted: Wed May 09, 2012 8:05 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 24, 2011 8:09 pm
Posts: 881
As other's suggested, with the proper spacers, then the wavy washer on on the ND side, when torqued to spec, it should spin freely, and there should be no play.

So, assuming you have done all that correctly, then there could be some issue with the bearings themselves. Taking the cranks off and just wiggling the bearing with your fingers you should be able to tell if that is the issue.

And if you are worried, bearings are only $30, just buy some new ones and swap them, install crank and go from there.


Top
   
PostPosted: Wed May 09, 2012 8:05 pm 
Offline

Joined: Mon Jan 24, 2011 8:09 pm
Posts: 881
Weird double post.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 6 posts ] 

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Attachment(s) Sram Force Crankset 0.26mm Play at NDS Axle-Bearing

in Road

aerobikewheels

12

638

Mon May 23, 2016 11:14 am

Marin View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Cannondale Supersix - Headset Bearings

in Road

toshi

2

485

Thu Oct 08, 2015 5:16 am

toshi View the latest post

There are no new unread posts for this topic. LW GEN III Freehub light play

in Road

nismosr

8

228

Tue Mar 22, 2016 3:37 am

nismosr View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Lightweight Meilenstein bearing play issue

[ Go to page: 1 2 ]

in Road

tadrums

21

1058

Sat May 21, 2016 4:30 pm

tadrums View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Healthy amount of play on zipp 404 fc rear?

in Road

tri

11

693

Sat Jul 04, 2015 7:55 pm

tinozee View the latest post


All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Bing [Bot], Exabot [Bot], Google [Bot], ipaul, NoBlink, sh001023 and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited