Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Blog NEW Galleries NEW FAQ Contact About
It is currently Sun Jul 24, 2016 2:10 pm
Recently the board software has been updated and there are some known bugs/failures:
- Avatars are currently not being displayed ✔ FIXED
- Tapatalk connection is currently broken ✔ FIXED
- Avatars cannot be uploaded ✔ FIXED

Please note that we will soon do some changes in WW board template design in case to get a fully mobile/desktop responsiveness board!
If you find more errors please post it here: http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=139062


All times are UTC+01:00





Post new topic  Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
 Post subject: Di2 troubleshooting
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 5:35 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
I have a problem with my Di2 system. It doesn't work, no shifting, no light in junction box.

I've tried two different rear harness, and measured the battery voltage to 8.3v.

Any ideas what's wrong? I did search, but did not find. Maybe other sites with good information on Di2 troubleshooting.

Thx


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 7:44 pm 
Offline
Shop Owner

Joined: Sat Jun 13, 2009 4:02 am
Posts: 1980
Location: NoVA/DC
step one is to check connectors for any corrosion on the plugs/pins. also check for any wire breaks. any place it's been ziptied is a possible break, if the ziptie was tightened excessively.
after that, youll need to bring it to a shop with a diagnostics box.


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 11:04 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Sun Feb 06, 2005 4:22 pm
Posts: 3669
Location: Tucson, Az.
Have you tried a different front wiring harness?

_________________
Fair Wheel Bikes

Fair Wheel Blog

Instagram


Top
   
 Post subject: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 5:44 am 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
madcow wrote:
Have you tried a different front wiring harness?

No, I haven't since I only have one set, but I figure that the failure would be there, since the battery should be ok and two different rear harness aren't working.

If one of either shifters or derailluers is not ok, would the other parts then work. Like if the fd is malfunction, would the rear then work?


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 7:39 am 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 1168
Location: Canada
For your symptoms, that nothing works, says that its one of the common parts or wiring. That eliminates the FD wire, RD wire and shifter wires. I had this once on one of my builds. It was the front connector that zip ties to the rear brake cable below the front JB. For some reason, that connector requires a lot more force to push together than the others and you can have it pushed together, without making a connection. Make sure there is little or no gap between the male and female on that connector. If there is a gap, remove the zip tie and push them together harder! Takes a lot of force.


Top
   
 Post subject: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 8:54 am 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
goodboyr wrote:
For your symptoms, that nothing works, says that its one of the common parts or wiring. That eliminates the FD wire, RD wire and shifter wires. I had this once on one of my builds. It was the front connector that zip ties to the rear brake cable below the front JB. For some reason, that connector requires a lot more force to push together than the others and you can have it pushed together, without making a connection. Make sure there is little or no gap between the male and female on that connector. If there is a gap, remove the zip tie and push them together harder! Takes a lot of force.


Thanks.

I think you are right, its the front junction box that fails. I can measure the battery voltage at the wire coming from the rear JB going into the front JB, but I cannot measure anything on the other side, at the shifter connection. Shouldn't I be able to do that?


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 4:20 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 1168
Location: Canada
You should separate that connector, and then plug it back together with sufficient force to close the gap between the male and female of the plug. The light should then come on in the control box, indicating the system is ok.


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 5:24 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Sun Feb 06, 2005 4:22 pm
Posts: 3669
Location: Tucson, Az.
Kingston wrote:
I think you are right, its the front junction box that fails. I can measure the battery voltage at the wire coming from the rear JB going into the front JB, but I cannot measure anything on the other side, at the shifter connection. Shouldn't I be able to do that?


Not necessarily, as far as I remember the front JB changes everything pretty dramatically. I remember our engineer saying everything forward of the front JB was a very simple system, but once it comes out of that it was quite a bit more complicated, so obviously there are some serious changes as it passes through the JB.

You are correct in thinking that a flaw in one piece won't necessarily stop the whole system from working. You can run Di2 when it's only partially hooked up, you don't need everything to be plugged in for it to work, which is why I'd be reasonably sure the problem is in the front harness. You should stop by your LBS and see if they have one they'd let you plug in to test your bike.

_________________
Fair Wheel Bikes

Fair Wheel Blog

Instagram


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 5:32 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 1168
Location: Canada
madcow wrote:
Kingston wrote:
I think you are right, its the front junction box that fails. I can measure the battery voltage at the wire coming from the rear JB going into the front JB, but I cannot measure anything on the other side, at the shifter connection. Shouldn't I be able to do that?


Not necessarily, as far as I remember the front JB changes everything pretty dramatically. I remember our engineer saying everything forward of the front JB was a very simple system, but once it comes out of that it was quite a bit more complicated, so obviously there are some serious changes as it passes through the JB.

You are correct in thinking that a flaw in one piece won't necessarily stop the whole system from working. You can run Di2 when it's only partially hooked up, you don't need everything to be plugged in for it to work, which is why I'd be reasonably sure the problem is in the front harness. You should stop by your LBS and see if they have one they'd let you plug in to test your bike.


Sorry, but my bet is still on that main connector just back of that front control box jb. If it was in the front ahead of that control box jb, then it would only affect the fd or rd, depending on which side is broken, since the signals from the left and right shifters are combined at the control box jb. But maybe we are agreeing and just describing things with different words. In any case, I've seen this specific symptom when that front big connector comes adrift. Usually its because the cable was installed too short, and when the handlebar is turned, it pops the connector out a bit.


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 5:43 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Sun Feb 06, 2005 4:22 pm
Posts: 3669
Location: Tucson, Az.
Sorry if there's a misunderstanding. I think the problem is with the front harness, but not necessarily in front of the junction box. Probably in the junction box or with the connection to the rear harness somewhere.

_________________
Fair Wheel Bikes

Fair Wheel Blog

Instagram


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 5:52 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 1168
Location: Canada
Ok. Agreed. You know, there's a theory in science that I think is called "Ocam's Razor". In essence, when you're faced with a problem, its usually the simplest solution that is the answer. That's why I keep thinking its that front connector. But I agree with you that that's the area of concern. Thxs.


Last edited by goodboyr on Sat Mar 03, 2012 12:02 am, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 10:53 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
Thanks a lot for the nice replies.

I have ordered a new front harness, since no LBS near by had one I could use for testing.

I"ll get back in a few days.


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 12:03 am 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 1168
Location: Canada
So, you tried unplugging and then reconnecting that front connector, and that didn't fix it?


Top
   
 Post subject: Di2 troubleshooting
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 7:14 am 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
goodboyr wrote:
So, you tried unplugging and then reconnecting that front connector, and that didn't fix it?

I did. I have two rear harness and one front harness. Tried both combinations.


Top
   
 Post subject: Re: Di2 troubleshooting
PostPosted: Thu Mar 08, 2012 8:59 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 03, 2007 7:58 pm
Posts: 224
Location: Aarhus, Denmark
Today I installed a new front harness, and problem solved.

Thanks for your replies.......


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 26 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: alorast, Bing [Bot], leej88, Yahoo [Bot] and 27 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited