Inline barrel adjuster needed?

Discuss light weight issues concerning road bikes & parts.
Post Reply
Posts: 1222
Joined: Sun Jun 10, 2012 1:11 am

by addictR1

In the past I never installed a IBA for my FD. Even on my Addict I never needed one.

But recently on my TMR02, after a couple hundred miles, I noticed I can change to big ring, but when I drop it to small chainring front, it won't go.

Then I would have to shift to lower cassette where the chain alignment rubs against the FD cage slightly to push it down.

I'm using QXL and old Sram Red 10sp groupset.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Posts: 375
Joined: Mon Mar 14, 2011 10:59 am
Location: Oxfordshire UK

by ross

Low adjuster screw on front mech needs adjusting or the front mech is not aligned properly in my honest opinion

by Weenie

Posts: 72
Joined: Tue Mar 01, 2016 4:16 pm
Location: United Kingdom

by Gavf

On 11sp I find them essential to get the correct tension with a DA mech, didn't ever need them with 10sp or Sram 22 for that matter.

Posts: 154
Joined: Sun Apr 05, 2015 6:06 pm

by srshaw

I don't usually bother, although it can be fiddly to set up. If it's not dropping to the small ring then perhaps that's just the limit screw that needs tweaking, although of course it could be the cable is too tight.

Posts: 1222
Joined: Sun Jun 10, 2012 1:11 am

by addictR1

Thanks guys! Let me look into that tonight!

User avatar
Posts: 209
Joined: Tue Jul 26, 2016 8:43 pm
Location: Los Angeles, California

by Asteroid

Sometimes the cable gets gummed up where it routes beneath the bottom bracket.
Sports drinks or gooey rider phlegm. I try to run a short section the tightest plastic cable sheathing available.
Same for the rear cable passing thru there.

User avatar
in the industry
Posts: 1800
Joined: Wed Jan 19, 2011 11:14 am
Location: SYD

by sugarkane

nope they are a hassle that look terrible and lead to shorter cable life

Posts: 513
Joined: Sun Apr 03, 2016 5:49 am
Location: Seattle, WA

by bilwit

Sounds like the cable tension needs to be loosened slightly, easier to do that than without a barrel adjuster than to go the other way sometimes.

User avatar
Posts: 1011
Joined: Wed Feb 23, 2005 6:47 am
Location: Albuquerque, NM

by spookyload

You could also simply have the FD on crooked if the cable tension and set screws seem OK. It could also be too high above the big chairing and screwing up the shifting.

by Weenie

Posts: 1222
Joined: Sun Jun 10, 2012 1:11 am

by addictR1

Thanks to everyone's suggestion... followed it and adjusted it and now all good without IBA.

Sent from my iPad using Tapatalk

Post Reply
  • Similar Topics
    Last post