SRAM Etap. Six months in, how you getting on?

Discuss light weight issues concerning road bikes & parts.
TimW
Posts: 473
Joined: Sat May 09, 2009 1:52 pm
Location: England, UK

by TimW

I crashed and scuffed lever on my etap HRD. Would be nice if it was possible to just buy a new blade, but cannot see this part listed anywhere or how it could be changed?



Sent from my SM-G955F using Tapatalk


jlok
Posts: 369
Joined: Tue Jun 30, 2015 3:30 am

by jlok

I crashed mine as well a few months ago. Glad I didn't change it as I crashed again last week....... got a pretty bad bruise on the RD but it survived. hanger bent and replaced and no tuning is needed after that all work 100%...

by Weenie


User avatar
wheelbuilder
Posts: 331
Joined: Wed Feb 08, 2017 2:10 am

by wheelbuilder

jlok wrote:
Sat Jan 13, 2018 2:22 am
I crashed mine as well a few months ago. Glad I didn't change it as I crashed again last week....... got a pretty bad bruise on the RD but it survived. hanger bent and replaced and no tuning is needed after that all work 100%...
The rear derailleurs seem so incredibly robust. My rear suffered quite a bit of cosmetic damage from the above crash...ground down quite a bit of material from the body. This was a pretty high speed crash (41mph) and created quite an impact. It is functioning perfectly after replacing the hanger obviously. Surprised at how tough these derailleurs are.

spdntrxi
Posts: 1314
Joined: Sat Jul 20, 2013 6:11 pm

by spdntrxi

You think... my bike slid down in my house .. no damage to the rd..but I had to tune it because it shifted like crap.

kauphy
Posts: 75
Joined: Mon Jul 08, 2013 3:38 am

by kauphy

I have been using the WiFli version for about 2 months now. I have experienced the RD becoming completely unresponsive a few times (once in every two rides approximately). When I click the shifter, I see the light blink - so it's clear that the RD isn't asleep. It's awake but unable to execute the shift. The solution has been to 'tap' (irony, eh?) the RD with my hand and then it would suddenly start functioning. I suspect there's a loose contact somewhere inside the RD and I find that unacceptable (and it isn't like I ride on P-R kinda roads).

Anyone had similar experiences?

mutellator
Posts: 2
Joined: Mon Feb 12, 2018 3:23 pm

by mutellator

aerozy wrote:
Mon Nov 13, 2017 7:18 pm
morganb wrote:Has anyone else ran into interference issues? I thought something was wrong or one of my shifter batteries had died on a ride, but I kept pedaling and eventually it shifted again. I chalked it up to a glitch, but then I was riding on the same road and the same thing happened, and went back again and couldn't shift for about a 2 blocks. I haven't seen this happening anywhere else and am not sure what can be jamming the signal but it doesn't happen anywhere else.
I went on a 2h ride and this happened twice. Strange thing is that only the RD freezes (the RD freeze lasts between 30s to 60s) while the FD continues to work. If it were interference wouldnt both be affected? From what I can tell we have had now 3 people on this forum complaining about the same problem, and always with the RD. Are we on to something? Has anyone reported this problem to SRAM?
kauphy wrote:
Fri Jan 19, 2018 4:01 am
I have been using the WiFli version for about 2 months now. I have experienced the RD becoming completely unresponsive a few times (once in every two rides approximately). When I click the shifter, I see the light blink - so it's clear that the RD isn't asleep. It's awake but unable to execute the shift. The solution has been to 'tap' (irony, eh?) the RD with my hand and then it would suddenly start functioning. I suspect there's a loose contact somewhere inside the RD and I find that unacceptable (and it isn't like I ride on P-R kinda roads).

Anyone had similar experiences?
I'm now on my second rear derailleur with this issue. The first one (purchased brand new mid December 2017)was replaced two weeks ago and now the brand new replacement is at it as well. Both derailleurs experience the same thing: won't shift up or down for 20-60 seconds at a time; happens at multiple places in the cassette and on both chainrings; occurrences have happened on rides ~60 miles apart, so riding by the same interfering area isn't likely. I've paired other shifters to these two derailleurs and they still don't work for spells, but my shifters work perfectly fine on other derailleurs I've paired to.

This is highly frustrating and honestly makes me wary about continuing with Etap, as I'm not confident racing on a bike that won't shift. Has anyone gotten word from Sram on this issue?

kauphy
Posts: 75
Joined: Mon Jul 08, 2013 3:38 am

by kauphy

I wrote to SRAM and they simply asked me to send it back to the place of purchase and they would be happy to replace it. I asked them for advice on any troubleshooting I can do myself but they didn't respond. I noticed one thing however. I reinstalled my RD and this time was very conscious of the limit screws only *just* touching the derailleur. I haven't had a problem since then. Granted I have only done about 10 or so rides since reinstalling the RD and so I am not confident this has fixed the problem forever. Can someone experiencing this problem try this and report back if it helped?

mutellator
Posts: 2
Joined: Mon Feb 12, 2018 3:23 pm

by mutellator

Interestingly enough, when the shop that warrantied the original derailleur installed the new one, they neglected to set the limit screws, so they were backed all the way out (I know, I know...) and the derailleur still froze up. I only noticed the limit screws once I went to inspect it after it starting acting wonky.

Rex
Posts: 31
Joined: Mon Aug 10, 2015 1:22 pm

by Rex

I'm having trouble getting rid of gear chatter on my RD from gears 7-11.
Had it tuned and hanger aligned perfectly too and no real difference.
New chain.

All I can think of now is that it's running Ultegra cassettes (separate wheelsets, same noise)

Besides that, I love my eTap!

izza
Posts: 42
Joined: Mon Feb 28, 2011 9:03 pm

by izza

Rex wrote:I'm having trouble getting rid of gear chatter on my RD from gears 7-11.
Had it tuned and hanger aligned perfectly too and no real difference.
New chain.

All I can think of now is that it's running Ultegra cassettes (separate wheelsets, same noise)

Besides that, I love my eTap!
Or 10 Speed chain used by mistake.



Sent from my iPhone using Tapatalk

Rex
Posts: 31
Joined: Mon Aug 10, 2015 1:22 pm

by Rex

izza wrote:
Fri Feb 16, 2018 9:17 am
Or 10 Speed chain used by mistake.
Pretty certain I don't think so.

Not going to worry about it until I get my new wheelset with a SRAM XG-1190 cassette

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post