Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Blog NEW Galleries NEW FAQ Contact About Impressum
It is currently Fri Sep 30, 2016 4:25 am
Recently the board software has been updated and there are some known bugs/failures:
- Avatars are currently not being displayed ✔ FIXED
- Tapatalk connection is currently broken ✔ FIXED
- Avatars cannot be uploaded ✔ FIXED

Please note that we will soon do some changes in WW board template design in case to get a fully mobile/desktop responsiveness board!
If you find more errors please post it here: http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=139062


All times are UTC+01:00





Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun May 11, 2014 1:51 pm 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: Mon Jun 02, 2003 8:17 am
Posts: 6366
Location: Drenthe, Holland
Please help me out,

After installing the stages rival crank my edge 800 can't seem to find the garmin speed/cad sensor anymore. I've pressed the test button on the garmin sensor multiple times, spun the wheel while the edge was searching for a sensor. The indicator light flashes, but the computer can't find a sensor.

What am i doing wrong?

_________________
Quote:
'Tape was made to wrap your GF's gifts, NOT hold a freakin tire on.'


Top
   
Posted: Sun May 11, 2014 1:51 pm 


Top
   
 
PostPosted: Sun May 11, 2014 2:08 pm 
Offline

Joined: Sat Jul 29, 2006 2:36 am
Posts: 1236
Location: UK
Shouldn't it be set to speed only and use cadence from the Stages?


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 2:43 pm 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: Mon Jun 02, 2003 8:17 am
Posts: 6366
Location: Drenthe, Holland
Thanks for the swift reply.

Done that as well. As the stages crank gives cadence from it's own sensor. Even when set on speed only, no recognition.

I'm lost.

_________________
Quote:
'Tape was made to wrap your GF's gifts, NOT hold a freakin tire on.'


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 4:12 pm 
Offline

Joined: Sat Jul 29, 2006 2:36 am
Posts: 1236
Location: UK
Frankie, is the Garmin firmware up to date?

Further things to try-

Remove the battery from the sensor and then re-install it.
Hold the Garmin unit close to the sensor to pair.
Test the battery or replace it.

Remove the Stages pairing then try and pair the sensor as speed/cadence & then speed.


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 5:56 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Apr 25, 2007 10:23 am
Posts: 1069
Location: Pack filler
Frankie-
This may sound daft, but try it with your HRM on.

From experience, and also on other forums, Garmin's have trouble finding stuff if its not done in what it thinks is the correct order...

Failing that, remove the sensor from its memory; get stages and HRM detected, then add the cadence sensor.

_________________
Official cafe stop tester


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 6:28 pm 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: Sat Jun 19, 2004 11:08 am
Posts: 6785
Location: Urbana, Illinois
Also try scrolling thru the initial set up of the Garmin. This way the unit knows to re-pair with the sensors.

_________________
RESIDENT GRUMPY OLD MAN.


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 8:03 pm 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: Mon Jun 02, 2003 8:17 am
Posts: 6366
Location: Drenthe, Holland
Thanks for the quick answers. Got it fixed.

The solution was: unpair the stages crank => set speed and cadence meter to speed and cadence in steed of speed in the edge. Then pair speed and cadence meter. => pair stages crank.

This worked! Because it worked I decided to celebrate that with a trainer ride. (the weather is quite foul over here atm) you can find that ride over here, on Strava.
Even took the effort of creating a nice title and picture.

_________________
Quote:
'Tape was made to wrap your GF's gifts, NOT hold a freakin tire on.'


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 8:12 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 19, 2008 5:17 am
Posts: 648
Location: NZ
I've had trouble with the latest Garmin firmware and have gone back to the previous version.

When I did I had the same problem on one bike but not the other (using the same head unit). For some reason the Garmin (for one bike only) had changed the sensor type to speed only. So just needed to go into the settings and change it to speed and cadence and hey presto, all good.

Also had trouble with Garmin Connect not showing graphs from about the same time as the new firmware came out, for a few weeks. Now seems ok though.

Cheers
GJ


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 8:53 pm 
Offline

Joined: Sat Jul 20, 2013 6:11 pm
Posts: 931
BT should be easy.. you would think. I just got a stages and my wahoo kickr can't see the cadence part either.


Top
   
PostPosted: Sun May 11, 2014 11:47 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu May 04, 2006 4:43 pm
Posts: 5362
Location: Wherever there's a mountain beckoning to be climbed
Frankie - B wrote:
Because it worked I decided to celebrate that with a trainer ride. (the weather is quite foul over here atm) you can find that ride over here, on Strava.

Ride Fogging up the windows. Fun! as always.

May 11, 2014

30.9km 18m
Distance Elevation
Was your trainer pointed upwards? :beerchug:


Top
   
Posted: Sun May 11, 2014 11:47 pm 


Top
   
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Pc7 vs Sigma speed sensor

in Road

micky

1

159

Mon Jan 25, 2016 3:50 pm

MoreRideTime View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Stage PM + Garmin Speed Sensor

in Road

addictR1

9

617

Sat May 21, 2016 7:15 pm

addictR1 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Speed Sensor for Cateye – WW options?

in Road

barrysvt

8

341

Sat Oct 03, 2015 5:04 pm

barrysvt View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Stages v Pioneer

[ Go to page: 1 2 ]

in Road

gavin

24

1334

Tue Aug 02, 2016 5:44 am

nemeseri View the latest post

There are no new unread posts for this topic. stages : calibration before each ride?

in Road

Delorre

9

926

Mon Aug 01, 2016 6:56 am

NiFTY View the latest post


All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: drwittcop, Exabot [Bot], Ritxis, tommasini, Yahoo [Bot] and 31 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited