HOT: Active* forum members generally gain 5% discount at starbike.com store!
Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Blog NEW Articles FAQ Contact About




Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Oct 08, 2014 11:30 am 
Offline

Joined: Sun Sep 27, 2009 10:03 am
Posts: 292
Hi all i bought a used ultegra 10 sp group set used for a good price. initial setup went smooth. After one 40km ride, i checked it the next day and the battery was flat.

I then gave it a full recharge and by the second night the battery was 50% and by the third night it was flat again. Brought it to a shimano pro shop and they updated the latest. version 3 plus. Diagnostic tests showed that all parts were functioning normally. could anyone have any inputs?

I have changed the battery mount and it still does not solve the drain.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Oct 08, 2014 11:42 am 
Offline

Joined: Fri Mar 09, 2007 1:26 am
Posts: 452
Location: USA
There has been a hand full of issues with the external batteries. I would look into a new one or try someone else out. Just food for thought.


Top
 Profile  
 
Posted: Wed Oct 08, 2014 11:42 am 


Top
  
 
PostPosted: Wed Oct 08, 2014 4:01 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Mar 06, 2013 4:23 pm
Posts: 367
Location: Austin, TX
Some of the older 6770 junction boxes (the front one) had shorts which when replaced solved this issue. I don't think they showed up as faulty on the diagnostics with PCE device. I've also heard of a rear derailleur that had a short causing a battery drain but I believe that was detected with the diagnostics. Whichever component is causing it, it's likely a short in one of them.

_________________
My Cervelo R5
My Cervelo S3
My MTB


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Oct 08, 2014 9:47 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 26, 2009 11:06 pm
Posts: 191
athletic91 wrote:
Hi all i bought a used ultegra 10 sp group set used for a good price......

Perhaps the previous owner priced it to sell knowing that it was faulty?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Oct 09, 2014 2:34 pm 
Offline

Joined: Sun Sep 27, 2009 10:03 am
Posts: 292
just did another test, battery full charge 8.4v, after 24hrs plug into the holder no riding at all 7.3v.

I was thinking worse case senerio treat it like a iphone, charge before every ride and take out the battery after every ride


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Oct 09, 2014 4:24 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 664
Location: Canada
I would definitely not live with it. Something is wrong. And as previously posted, the history on this is that the two most likely culprits are the front JB, or a short at a connection.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Oct 10, 2014 9:07 pm 
Offline

Joined: Sun Aug 07, 2011 5:35 am
Posts: 19
Location: York Pa
athletic91 wrote:
just did another test, battery full charge 8.4v, after 24hrs plug into the holder no riding at all 7.3v.

I was thinking worse case senerio treat it like a iphone, charge before every ride and take out the battery after every ride


Hi

Check and be sure if you leave the rear derailure in the high or low gear the stops are set right because it will try to shift to the next and can not.
I ve seen this a few times now.
Jere B


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 12, 2014 7:34 am 
Offline

Joined: Sun Sep 27, 2009 10:03 am
Posts: 292
i left it in the small chainring and in the 5th gear in the rear. Waiting for my new internal junction box, hope it will solve.

BTW will pressing the front junction box for more than 5 seconds reset the safe mode? and will there be chance it will solve the battery drain .


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 12, 2014 12:19 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 10, 2007 10:56 pm
Posts: 664
Location: Canada
Yes it will reset safe mode ( you should be turning cranks while you are doing it), not sure why that would cause battery drain, but why not try.

_________________
My RCA


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Oct 13, 2014 12:48 am 
Offline

Joined: Thu Mar 20, 2008 8:39 pm
Posts: 78
I had the same problem and it ruined 2 batteries before I figured it out. Mine was the front junction box. Changed it out and it solved the problem. Not sure why Shimano has not solved this and/or addressed it. Cost me 3 stinking battery costs and a new front junction purchase!


Top
 Profile  
 
Posted: Mon Oct 13, 2014 12:48 am 


Top
  
 
PostPosted: Mon Oct 13, 2014 3:34 pm 
Offline

Joined: Sun Sep 27, 2009 10:03 am
Posts: 292
bonedpwinkle wrote:
I had the same problem and it ruined 2 batteries before I figured it out. Mine was the front junction box. Changed it out and it solved the problem. Not sure why Shimano has not solved this and/or addressed it. Cost me 3 stinking battery costs and a new front junction purchase!



Was your front junction box one of the first batches?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot], Google [Bot], parker0320, Yahoo [Bot] and 30 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Ultegra Di2 6770

in Road

andyw396

1

538

Tue Apr 08, 2014 2:16 pm

deltree View the latest post

There are no new unread posts for this topic. ultegra 6770 vs DA 7970

in Road

fancycoconut

2

546

Mon Apr 28, 2014 9:00 pm

glepore View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Ultegra 6770 Brake housing question

in Road

athletic91

1

165

Thu Sep 18, 2014 6:20 pm

afalts View the latest post

There are no new unread posts for this topic. DIY drain hole in CAAD10?

in Road

hmai18

6

1061

Sun Apr 13, 2014 2:09 pm

ToffieBoi View the latest post

This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies. Will a 7970 wiring harness work with 6770 hardware??

in Road

hillrider

1

280

Sat Aug 09, 2014 12:44 am

upside View the latest post


It is currently Sat Dec 20, 2014 9:25 am

All times are UTC + 1 hour




Advertising   –  FAQ   –  Contact   –  Convert   –  About

© Weight Weenies 2000-2013
hosted by starbike.com


How to get rid of these ads? Just register!


Powered by phpBB