HOT: Active* forum members generally gain 5% discount at starbike.com store!
Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Articles FAQ Contact About




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 5:23 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 01, 2010 10:24 am
Posts: 593
Hi all,

I have a set of Gen1 Lightweight Obermayers and the rear wheel has been lying around for the past few months out of order - It seems that the hub is slipping. It start to slip when applying a fair amount of torque to it - so in the easier sprockets at the back while putting power down. It doesn't many any noise. I took it to the bike shop and they said they found some of the pawls stuck down - they cleaned it up and I tried it out again but it still slips just the same as before. I left it for a month or two and took it apart again today to see that the pawls are working fine. It's actually the whole thing that's turning, not just the freehub body.

What's wrong with it? is the bearing not seated properly? Is this repairable?

I bought these wheels second hand and rode them for about 2 months (including some serious racing) without any problems before this occurred.

Don't forget that the Obermayers have Tune hub internals and not the DT swiss ones that the Standards use.


Top
 Profile  
 
Posted: Thu Jan 17, 2013 5:23 pm 


Top
  
 
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 6:13 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Tue Mar 10, 2009 5:27 am
Posts: 1237
Location: McCall, ID
Obviously hard to tell without seeing, but it could be that the axle is slightly bent.

_________________
http://www.zencyclery.com


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 6:34 pm 
Offline

Joined: Sun Mar 02, 2003 9:58 pm
Posts: 36
I think it may be a similar problem that I had with my second hand Dierl and Obermayer wheels with the Dura ace hub. The torque has to be transferred from the cassette body through the aluminium part of the hub to the carbon hub and flanges. This is a bonded joint which failed on my wheel (see picture). The more recent wheels must have a similar driveshell-carbon hub interface that is probably covered up by the disk of carbon fibre that is now found on the flange next to the cassette body on Gen 1 to current rear wheels.

Carbonsports said they could fix my rear wheel for about £150 but that was a few years ago and I still haven't sent it off.


Attachments:
IMG_3459.JPG
IMG_3459.JPG [ 83.97 KiB | Viewed 804 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 6:40 pm 
Offline

Joined: Sun Mar 02, 2003 9:58 pm
Posts: 36
By the way, you didn't happen to buy them off a guy in Ashby de la Zouch called Brett eBay user name bvp1973.

He sold me my pair knowing they were broken and wouldn't refund me. I noticed he had a pair of Obermayers listed a wile ago so I hope the same hasn't happened to you.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 7:43 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 01, 2010 10:24 am
Posts: 593
Thanks folks. I think I'll contact Lightweight, or a dealer here in the UK about it. That'd be good if it's only £150 to repair, but we'll see what they say. @cippo, no I bought these off a different guy. Given that the wheel was absolutely fine for a couple of months then I don't have any qualms about the seller on this one. I think they're just old and need a bit of TLC.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 17, 2013 10:16 pm 
Offline

Joined: Sun Oct 19, 2008 12:40 pm
Posts: 218
Location: England
Sorry to hear this, it is the internal hub spinning inside the carbon casing, get in touch with carbonsport repair.....they'll replace the whole hub.
Carbonsports are a great company to deal with, their after sales care is excellent.


Top
 Profile  
 
Posted: Thu Jan 17, 2013 10:16 pm 


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: Alexa [Bot], Baidu [Spider], CBJ, Google Adsense [Bot], jockster, maverick_1, mitchgixer6, ms6073, trex021 and 64 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. problem with Bernhard B-T-P

in Road

revpower

12

1414

Tue Aug 27, 2013 5:50 pm

Kayrehn View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Charger problem - Campagnolo EPS.

in Road

Nejmann

4

303

Sun Mar 09, 2014 5:03 pm

Nejmann View the latest post

There are no new unread posts for this topic. PowerTap problem/suggestions

[ Go to page: 1, 2 ]

in Road

dgasmd

19

1583

Mon Nov 18, 2013 12:28 am

eric View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Parlee Z5SLi with Campy SR EPS... and problem...

in Road

audiojan

11

1316

Thu Oct 03, 2013 11:43 am

audiojan View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Shimano 105 pedal wear plate problem

in Road

efeballi

9

423

Mon Feb 24, 2014 12:37 pm

efeballi View the latest post


It is currently Mon Apr 21, 2014 4:26 pm

All times are UTC + 1 hour




Advertising   –  FAQ   –  Contact   –  Convert   –  About

© Weight Weenies 2000-2013
hosted by starbike.com


How to get rid of these ads? Just register!


Powered by phpBB