Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Blog NEW Galleries NEW FAQ Contact About Impressum
It is currently Sun Dec 04, 2016 7:28 pm
Recently the board software has been updated and there are some known bugs/failures:
- Avatars are currently not being displayed ✔ FIXED
- Tapatalk connection is currently broken ✔ FIXED
- Avatars cannot be uploaded ✔ FIXED

Please note that we will soon do some changes in WW board template design in case to get a fully mobile/desktop responsiveness board!
If you find more errors please post it here: http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=139062


All times are UTC+01:00





Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 8:49 am 
Offline

Joined: Tue Dec 20, 2011 12:43 am
Posts: 284
Location: Los Angeles, CA
Hello Cyclists. I just installed and started using my P2M, and I'm glad to report it's working great. However I'm wondering if you can help me with a question I'm having.

I'm having issues understanding if the Power2Max is picking up my cadence or if the GSC unit is picking up the cadence. I ultimately want to be able to get rid of the magnet on my crank and be able to get a speed reading from my GSC without grabbing a cadence reading.

Can this be done? Will I have to get a specific speed only ANT+ sensor to make this work? Anybody with any prior experience in the matter please chime in. Thanks!

_________________
Cervélo S2 2012 DA9000


Top
   
Posted: Wed Nov 21, 2012 8:49 am 


Top
   
 
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 9:03 am 
Offline

Joined: Thu Sep 04, 2008 9:48 am
Posts: 762
Location: Mountains, Portugal
Im not sure which cadence your computer is picking up but out of curiosity why are you using the extra garmin speed sensor? Is it for indoor riding? At least outside I run a power2max without the sensor and just get the speed from the GPS positioning and cadence from the powermeter. I personally love the clean look of a bike with no sensors but thats just me

_________________
Strava


Top
   
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 9:14 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri Dec 30, 2005 3:33 pm
Posts: 1539
aerozy wrote:
Im not sure which cadence your computer is picking up but out of curiosity why are you using the extra garmin speed sensor? Is it for indoor riding? At least outside I run a power2max without the sensor and just get the speed from the GPS positioning and cadence from the powermeter. I personally love the clean look of a bike with no sensors but thats just me


+1


Top
   
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 9:20 am 
Offline

Joined: Tue Dec 20, 2011 12:43 am
Posts: 284
Location: Los Angeles, CA
It's for indoor riding. Yes, I am aware that the specific metric I'm looking for is almost completely useless in an indoor training session even, but I'm a data junkie.

I personally would love to not have any sensors on my bike as well. It looks way more flush, but I haven't seen anything that looks remotely discreet except for a skewer speed sensor that won't even work due to my trainer using it's own reinforced skewer.

_________________
Cervélo S2 2012 DA9000


Top
   
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 2:07 pm 
Offline

Joined: Fri Oct 23, 2009 2:45 am
Posts: 73
If you have a separate speed/cadence sensor and a magnet on the crank, then the Garmin will use the cadence data from that in preference to the P2Max's cadence data.

If you get rid of the crank magnet, you'll then get cadence data from the P2Max and still get speed data from the speed sensor.

You can easily tell where the cadence data is coming from because the P2Max's cadence data is noticeably laggy compared to that from a cadence sensor + crank magnet.


Top
   
PostPosted: Wed Nov 21, 2012 8:11 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Jul 23, 2004 8:24 pm
Posts: 1919
Location: Houston, Texas
CerveloBert wrote:
I ultimately want to be able to get rid of the magnet on my crank and be able to get a speed reading from my GSC without grabbing a cadence reading.

Take a look at the 'Can I pair a different company's speed and cadence sensor to my Edge 500' FAQ (sorry link wont embed - http://support.garmin.com/support/searc ... es?caseId={b4305250-b8e9-11de-4c3e-000000000000}) to get a better understanding of the menus used to configure ANT+ sensors. Simply put, when you paired your Power2Max with the Edge, if you did not follow the prompts to configure the P2M cadence, have paired the GSC-10, and have not changed the default 'Spd/Cad' selection under Settings > Bike Settings > [Bike Profile] > ANT+ Spd/Cad., then your Garmin should be getting cadence from the GSC-10.

_________________
Michael - The Anaerobic Threshold is neither...


Top
   
Posted: Wed Nov 21, 2012 8:11 pm 


Top
   
 
PostPosted: Fri Nov 23, 2012 7:08 am 
Offline

Joined: Tue Dec 20, 2011 12:43 am
Posts: 284
Location: Los Angeles, CA
Thank you MSC, I got the situation under control after looking at your link.

_________________
Cervélo S2 2012 DA9000


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Stage PM + Garmin Speed Sensor

in Road

addictR1

9

648

Sat May 21, 2016 7:15 pm

addictR1 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Attachment(s) S-Works pave seat post compatibility question

in Road

TurboTommy

14

633

Sun Feb 21, 2016 8:55 pm

TurboTommy View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Wilier 101SR & power2max ?

in Road

stormur

0

177

Tue Aug 30, 2016 11:20 am

stormur View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Rotor inpower or power2max

in Road

TomColnago

11

935

Tue May 31, 2016 6:13 pm

stormur View the latest post

There are no new unread posts for this topic. power2max crankset choice

in Road

commendatore

4

707

Mon Jun 20, 2016 5:00 pm

eric01 View the latest post


All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], kavitator, Majestic-12 [Bot], mrlobber, rasmusic and 26 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited