HOT: Active* forum members generally gain 5% discount at starbike.com store!
Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Articles FAQ Contact About




Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Oct 26, 2012 1:00 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
Currently my Edge 800 is having some difficulties with my wireless SRM.

It seems that the Edge will all of a sudden set the zero offset value ("Calibrate") to some random number which is way too high, I will then have to re-calibrate/reset the offset manually through the menus.

At this point the slope is also changed to a random number, after I've corrected the offset, and typically to an outlandish 20-digit number.

Has anyone experienced things like this? What's been the solution?

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
Posted: Fri Oct 26, 2012 1:00 pm 


Top
  
 
PostPosted: Sat Oct 27, 2012 1:21 pm 
Offline

Joined: Sat Feb 06, 2010 2:55 am
Posts: 76
Location: USA
I haven't ever experienced either of those issues. Does your 800 have the latest firmare installed, or do you have access to another Garmin or a Powercontrol? That way you could test and see if it is the Garmin or the SRM itself causing the problems.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Oct 27, 2012 3:15 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
I would think it is not the SRM causing the problems. The offset value has to be set manually, the SRM itself does not know its offset. As goes for the zero value, it has to be set manually (or through the Edge's auto function).

It seems the problem is acute in cold weather. It has yet to happen in warmer weather I believe. Perhaps there is a problem with moisture in the Edge.

At first I thought there was corrosion on the USB connector, however in sufficient lighting it appears to be just a little bit of wear from the USB plug having been attached/detached a number of times.

My Edge does not have the latest firmware. I will check my version, read the changelogs from Garmin and consider if an upgrade is needed. I won't upgrade unless Garmin has specifically addressed such an issue, I guess. The risk of the Garmin just contracting more new diseases is too great with these firmware updates... especially as regards powermeters.


Addendum: The Edge IS running the latest firmware, so I guess old firmware problems can be ruled out (however new ones can't)

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 12, 2012 3:10 pm 
Offline

Joined: Sun Jul 29, 2012 12:49 am
Posts: 214
Somewhat off-topic but has anyone heard of rumors on a new Garmin model? The 800 has been their flagship model for a few years now.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 12, 2012 8:33 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
Heard rumours, maybe in the spring?

Watch the DC Rainmaker blog for news I guess... Seems to be Garmin's more or less unofficial official product blog ;-)

Still noone experiencing the same?

I'll try and see if I experience the same problems with a friend's unit. However it seems the problem occurs both indoors in high/normal temperature aswell as outdoors in the cold.

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Nov 13, 2012 4:51 am 
Offline

Joined: Thu Sep 30, 2010 5:50 am
Posts: 315
Garmin 800 in general. I have had my Garmin do crazy things when I let the activities build up and don't delete them. Presumably it gets low on free space (internal) and acts up.
I would start with cleaning up activities and courses and see if it makes a difference.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Nov 13, 2012 10:57 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
Thanks for that tip.. I will try it out. There's definitely quite a few activites saved on it :-)

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 16, 2012 4:38 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
Cleared the internal storage for all activities, and the problem is still there. The slope is rendered to a 20-digit number almost every time I set the zero offset..

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 16, 2012 6:31 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Jul 23, 2004 8:24 pm
Posts: 1492
Location: Houston, Texas
A couple suggestions, un-pair/re-pair your SRM, alternately, do a hard reset on the Garmin, finally, if possible use a SRM PCVI/7 as a cross reference to verify the actual slope/zero-offset values.

_________________
Michael - The Anaerobic Threshold is neither...


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu May 02, 2013 6:57 pm 
Offline

Joined: Wed Feb 17, 2010 1:33 pm
Posts: 1
Just wondered if this problem was ever solved? Am having the exact same issue with my edge 800 and SRM. When I set the zero offset the slope changes to some random insanely long number and the power is way off.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat May 04, 2013 12:03 am 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
I changed Garmins and the problem is still present, it is still an 800 with the same firmware, and I have yet to try it out with, say, a 500. Seems like there is something wrong with the SRM if the problem persists with a 500. However the power readings are good once I correct the slope. Sometimes lately when the unit has auto-set the offset the slope has remained correct.

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat May 11, 2013 4:32 am 
Offline

Joined: Sat May 11, 2013 4:18 am
Posts: 7
Garmin just released new firmware. That may help.


Top
 Profile  
 
Posted: Sat May 11, 2013 4:32 am 


Top
  
 
PostPosted: Fri May 17, 2013 8:27 pm 
Offline

Joined: Thu May 14, 2009 12:19 pm
Posts: 950
Location: Norway
nurseflash: Thanks for the tip!

I installed the new firmware and it appears the problem has been fixed. I have yet to test it over time though, but on the past two rides the Edge has been acting correctly when setting offset and slope.

The changes file reads they improved the user interface for ANT+ devices, so I presume that change did the trick.

_________________
12 Canyon Aeroad CF 9.0 ETE
12 Canyon Ultimate AL
11 Cervélo P2


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: beeatnik, bikerjulio, Bing [Bot], Google [Bot], Martin.dk, michaelten and 45 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. New Garmin Edge 1000

[ Go to page: 1, 2, 3, 4, 5 ]

in Road

Tillquist

73

5024

Thu Apr 17, 2014 9:45 am

dogma85 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Good alternative to Garmin Edge 810?

[ Go to page: 1 ... 7, 8, 9 ]

in Road

kojtl1000

127

5332

Fri Nov 01, 2013 11:56 pm

CerveloBert View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 0 offset Seat post advice

in Road

climbwalz

7

544

Wed Sep 11, 2013 3:04 am

bricky21 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Scott foil "zero offset" seatpost option - is it zero?

in Road

neeb

6

791

Fri Sep 06, 2013 1:34 pm

PinaRene View the latest post

There are no new unread posts for this topic. bryton vs garmin

in Road

jasonliliong

0

571

Fri Jun 14, 2013 4:19 pm

jasonliliong View the latest post


It is currently Sat Apr 19, 2014 9:05 am

All times are UTC + 1 hour




Advertising   –  FAQ   –  Contact   –  Convert   –  About

© Weight Weenies 2000-2013
hosted by starbike.com


How to get rid of these ads? Just register!


Powered by phpBB