HOT: Active* forum members generally gain 5% discount at starbike.com store!
Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Articles FAQ Contact About




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Apr 20, 2012 4:14 pm 
Offline

Joined: Thu Jul 28, 2011 4:22 pm
Posts: 39
I've searched the internet and forum but can not find a solution to my problem.

I serviced my wheel bearings and hubs on my Shimano RS80 wheels. I did the front wheel first and have the bearings loaded so there is a slight amount of play but when mounted on the bike and tightened with the skewers the play is gone. The problem is they feel quite tight to turn. I moved on to the rear wheel and I have the same problem except the rear is really tight to turn. Even when I leave the bearings way too loose the wheel is still a little stiff to turn. I thought I might have applied too much grease so I took everything apart and reassembled with a very small amount of grease just to see if it would make a difference and it did not. I'm using Shimano grease. The wheels were spinning fine before I serviced them. I'm 100% sure I reassembled them correctly as its pretty obvious.

If anyone has any advise please let me know.

Thanks,


Top
 Profile  
 
Posted: Fri Apr 20, 2012 4:14 pm 


Top
  
 
PostPosted: Fri Apr 20, 2012 6:45 pm 
Offline

Joined: Sun Aug 23, 2009 10:15 am
Posts: 106
If they were fine before and they r not now then i would take it all aprt again, consult the Shimano/tech docs site and re assemble. Did you replace the bearings? and with what ?
As you say, its pretty obvious, especially the front hub.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Apr 20, 2012 7:28 pm 
Offline

Joined: Thu Jul 28, 2011 4:22 pm
Posts: 39
I took everything apart again, cleaned and reassembled. Triple checked tech docs, etc., but still same problem. Even when I load the bearings so there is still some play when I tighten in the skewers the wheel does not run smooth. Its even worse when I turn the wheel backwards.

I did not replace the bearings. Since everything was running smoothly before I thought it would be best to keep the same bearings and just clean and re-grease.

I just don't know what to do?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Apr 20, 2012 7:51 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 07, 2011 1:26 am
Posts: 414
Location: California's country side
Seems like an error you made since both wheels have the same problem.
Did you use 2 wrenches, because you need to use one to hold the cone and snug the one on the outside against it... a double nut kind of action.

The other thing is one side of the Shimano might have loose balls and other side have retainer, don't get the retainer direction mixed up but it would probably be obvious


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Apr 20, 2012 7:59 pm 
Offline

Joined: Thu Jul 28, 2011 4:22 pm
Posts: 39
Yes, definitely used 2 wrenches. Cone and box end.

Not sure I understand the "loose balls and other side have retainer"? I don't think there are any parts to mix up. Even the dust cap/bearing seals are not interchangeable.

The front wheel if definitely way better then the rear but I guess I just thought they would spin so smoothly after servicing. Is there any chance that the grease will somehow loosen up? Is it at all normal that they feel stiff just after servicing?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Apr 21, 2012 1:40 am 
Offline

Joined: Tue Nov 11, 2003 9:47 pm
Posts: 1717
Location: Santa Cruz, California, USA
No, it's not normal. Something's wrong.


Top
 Profile  
 
Posted: Sat Apr 21, 2012 1:40 am 


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], esfrost, ghisallo2003, Google Adsense [Bot] and 60 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Stiff stem?

[ Go to page: 1, 2, 3 ]

in Road

teleguy57

32

1504

Fri Aug 22, 2014 1:20 pm

spatz View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Looking for stiff, comfortable carbon bullhorns.

in Road

Golliwog

2

276

Thu Jul 31, 2014 10:11 pm

PoorCyclist View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Stiff and light stem sneak peak. Your thoughts?

[ Go to page: 1 ... 7, 8, 9 ]

in Road

mythical

130

15040

Sat Jul 26, 2014 10:18 pm

dereksmalls View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Shimano RS80-C24 vs Shimano WH-9000-C24

in Road

cyronix

14

13654

Sat Jan 11, 2014 11:34 pm

Twinning View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Shimano 6870 or Shimano 9000?

[ Go to page: 1, 2, 3 ]

in Road

Ahillock

33

3786

Sat Aug 23, 2014 1:48 pm

Stats View the latest post


It is currently Tue Sep 23, 2014 1:35 pm

All times are UTC + 1 hour




Advertising   –  FAQ   –  Contact   –  Convert   –  About

© Weight Weenies 2000-2013
hosted by starbike.com


How to get rid of these ads? Just register!


Powered by phpBB