HOT: Active* forum members generally gain 5% discount at starbike.com store!
Weight Weenies
* FAQ    * Search    * Trending Topics
* Login   * Register
HOME Listings Articles FAQ Contact About




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Sep 03, 2013 8:30 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Mon Jan 14, 2013 5:45 pm
Posts: 353
Location: UK
I have just purchased 510 and done two rides on this and discovered a major flaw with the recording of speed. The speed seems to be inconsistent and dropping at regular intervals almost consistently over the whole ride. I have updated to the latest firmware already 2.70, and cannot figure for the life of me after searching google why this would be happening, my edge 200 was faultless and even the iphone app was more consistent with speed recording

I have also set GPS to GLONAS.

Take a look at these....

A friends edge 510 speed recording, normal for everyone....

Image

Now my speed recording thats affecting alot of data recording, Garmin upload said 18.3 miles ridden strava uploaded it as 20.4miles, garmin average speed 14.9mph and strava 16.1mph average, calories was also incorrect!!

Image

and zoomed in on a segment....

Image


can anyone explain whats going on here and what could I do to sort this? I cant find any other posts with the same problem.

_________________
Madone Five Series 2013
Shimano Dura-Ace 9000
Mavic Cosmic SLE 2013


Top
 Profile  
 
Posted: Tue Sep 03, 2013 8:30 pm 


Top
  
 
PostPosted: Wed Sep 04, 2013 10:27 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Apr 25, 2007 10:23 am
Posts: 684
Location: Pack filler
Does it do this on anything else on garmin connect or any other prog as well as strava?
Livetracking and your phone data connection?

Did you charge it properly first?

_________________
Official cafe stop tester


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 04, 2013 4:57 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 08, 2012 3:20 pm
Posts: 103
http://www.scarletfire.co.uk/2013/06/ho ... on-strava/

Go to the 20% boost example :lol:

All digital cheating aside though, I vaguely remember hearing of someone using an Ant+ speed sensor and it causing troubles like that. Garmin said they thought there was a bug and it was having trouble deciding between GPS and the sensor's speed. Are you using a speed sensor or just relying on GPS speed?

What are you using to upload it to Strava? Straight from the Garmin on Strava's site? I have seen Strava make a mess of files uploaded through various different programs.

Maybe try calling Garmin? They've always been good on the phone with my customers in North America.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 04, 2013 10:31 pm 
Offline
Shop Owner
User avatar

Joined: Mon Jan 14, 2013 5:45 pm
Posts: 353
Location: UK
Appears it must be a but when auto stop is set to custom speed......dont try it...

_________________
Madone Five Series 2013
Shimano Dura-Ace 9000
Mavic Cosmic SLE 2013


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Sep 05, 2013 4:31 am 
Offline
in the industry

Joined: Fri Dec 07, 2012 8:34 pm
Posts: 171
Location: South Florida
I hope you're climbing a hill with a ride that short and slow :smartass:

_________________
"Ride till I die, well not really I'm too young to die"

The New: BH http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=117760
The Old: Trek http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=110051


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 24, 2013 5:43 pm 
Offline

Joined: Wed Feb 08, 2006 10:22 am
Posts: 171
Location: Moncalieri (Turin), Italia.
I've experienced the same issue. I don't think it depends on the auto stop, because mine is not set at custom speed.
I used:
GPS+Glonass
No speed/Cadence sensor
1s recording
SRM
HR
Strava upload straight from the 510's .fit file
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Sep 28, 2013 10:31 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Dec 28, 2008 10:15 pm
Posts: 1220
Location: Hungary
I've no idea of the how the twin positioning system's work on the 510.
But in general, if data is gathered from two sources, then the joining of them can result in glitches like this. Of course it should not be eliminated by the firmware.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 22, 2013 7:07 pm 
Offline

Joined: Fri Nov 22, 2013 5:12 pm
Posts: 22
That happened to me a few moths back. Ended being a bad speed/cadence sensor. First try to reset the sensor and make sure the magnet is place close enough. On rides with the speed jumping around I would just disconnect it and use GPS. Try emailing Garmin for a new cadence sensor, it will take a long time with their excuses and make you do lots of stuff before they send you a new one, but it will happen.


Top
 Profile  
 
Posted: Fri Nov 22, 2013 7:07 pm 


Top
  
 
PostPosted: Sun Nov 24, 2013 2:51 am 
Offline

Joined: Fri May 08, 2009 8:31 pm
Posts: 229
Location: Denver
Pivens, I hope that is not your ECG...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Garmin 800 and speed sensor

in GPS, Strava, Ride pics and adventures.

KOGAN

5

457

Fri Nov 22, 2013 5:46 pm

ridonkulus View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Garmin 800 / Powertap G3 - Speed/Cadence/GPS

in GPS, Strava, Ride pics and adventures.

Stoo

5

177

Thu Jul 31, 2014 12:04 pm

rijndael View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Sram red aero 10 speed derailleur and new 11 speed shifters

in Road

Daley400

8

791

Fri May 09, 2014 8:31 pm

aaric View the latest post

This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies. Shimano/SRAM 11 Speed wheels on Campy 11 Speed

in Road

dvincere

1

406

Mon Jan 27, 2014 3:51 pm

Butcher View the latest post


It is currently Fri Aug 22, 2014 7:05 pm

All times are UTC + 1 hour




Advertising   –  FAQ   –  Contact   –  Convert   –  About

© Weight Weenies 2000-2013
hosted by starbike.com


How to get rid of these ads? Just register!


Powered by phpBB